Es feien passar per menors d'edat per a sol·licitar asil en el nostre país

La Policia Nacional desarticula una xarxa internacional que introduïa a través de Barajas a migrants que es feien passar per menors sol·licitants d'asil

L'organització criminal els entregava un manual on s'explicaven els passos a seguir des que embarcaven fins a la seua arribada a l'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas

Es feien passar per menors d'edat i, després de trencar el passaport en l'interior de l'avió per a sol·licitar asil, ja no eren retingudes en l'aeroport sinó que les traslladaven a centres de primer acolliment de la Comunitat de Madrid a l'efecte de protecció

Posteriorment, i donada l'existència d'un entramat dedicat a la recollida i trasllat d'estes persones, les repartien per estacions de diferents mitjans de transport per al seu viatge a altres països

S'han practicat un total de 12 detencions, entre elles la del capitost d'esta xarxa a nivell europeu

15/02/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una xarxa internacional que introduïa a través de l'aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barreges a migrants d'origen senegalés que es feien passar per menors per a sol·licitar asil a la seua arribada a territori espanyol. Esta xarxa d'immigració clandestina havia ideat una sofisticada ruta aèria per a introduir de manera il·lícita a Europa a persones d'origen senegalés.

Esta organització criminal comptava amb un manual en el qual s'explicava detalladament els passos a seguir per a sol·licitar asil en el nostre país. Una vegada superat el primer escoyo, consistent a arribar des de Senegal fins a la ciutat de Casablanca (Marroc), els migrants, seguint les instruccions de l'organització, adquirien un bitllet d'avió amb destinació a diferents països de Sud-amèrica. Estos vols tenien com a requisit necessari que realitzaren un trànsit per l'aeroport madrileny, aprofitant així el nostre país com a porta d'entrada en la Unió Europea. En realitat no volien arribar a la seua destinació final, sinó que, aprofitant l'absència del requisit de visat en trànsit, una vegada arribaven al nostre país desistien de continuar el seu viatge.


Trencaven el passaport en l'avió


Després d'embarcar a Casablanca amb el seu passaport original, i ja dins de l'aeronau, trencaven el seu passaport. A la seua arribada a Espanya es dirigien a les autoritats policials manifestant mancar de documentació, ser menors d'edat i originaris de països en conflicte com Mali o Etiòpia. Després de sol·licitar asil, estes persones d'origen senegalés i suposadament menors, no eren retingudes en l'aeroport mentre s'estudiava la seua sol·licitud d'asil, sinó que eren traslladades fins als centres de primer acolliment de la Comunitat de Madrid a l'efecte de protecció.


Estos centres de primer acolliment gaudixen d'un règim obert, per la qual cosa una vegada ingressaven en ells ho abandonaven sense formalitzar la seua sol·licitud d'asil. L'organització comptava amb tota una xarxa de recollida i trasllat d'estes persones a la seua eixida del centre, on acudien diferents persones en vehicle per a traslladar-los, a canvi d'una quantitat econòmica, a diferents estacions d'autobusos, aeroports, o fins i tot directament fins a França, Alemanya o Bèlgica.


El fet que les víctimes d'esta xarxa d'immigració clandestina pogueren ser menors d'edat va alertar a la Fiscalia de Menors de Madrid, qui va encomanar unes primeres gestions d'investigació a la Brigada d'Estrangeria i Fronteres de Madrid i a la Brigada Provincial d'Informació de Madrid, els quals van demostrar que en cap cas es tractarien de menors d'edat.


En l'operació, que ha permès desarticular l'organització criminal, han sigut detingudes un total de dotze persones en diferents punts de la Comunitat de Madrid i Alcoi, entre elles el capitost de la xarxa a nivell europeu. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.