La Policia Nacional deté a 52 persones pel cobrament il·legal de prestacions públiques del Servici d'Ocupació Pública Estatal
Un dels detinguts es dedicava a crear empreses fictícies sense activitat per a facilitar el cobrament de la parada a treballadors
La quantitat defraudada tant al SEPE com a l'INSS ascendix a més de 300.000 euros
20/11/23
La Policia Nacional, amb la col·laboració de la Tresoreria General de la Seguretat Social, ha detingut a 52 persones pel presumpte cobrament il·legal de prestacions públiques. Un dels detinguts és un advocat que, en col·laboració amb diverses persones, es dedicaven a crear empreses fictícies sense activitat per a facilitar el cobrament de la parada a treballadors. La quantitat defraudada tant al SEPE com a l'INSS ascendix a més de 300.000 euros.La investigació va començar el passat mes de maig després de rebre un escrit-denuncia de la Tresoreria General de la Seguretat Social, amb la denúncia es requeria l'actuació policial davant diverses actuacions irregulars dutes a terme per una societat amb activitat a Albacete amb la finalitat d'eludir les seues obligacions de pagament amb la Seguretat Social.
L'empresa denunciada es dedicava suposadament al comerç a l'engròs de maquinària, equips i subministraments agrícoles i després de les comprovacions realitzades es va comprovar que no existia cap activitat comercial i que es tractava d'una vivenda residencial com indicava la seu electrònica del cadastre. Per açò, els agents van prendre declaració a diversos treballadors de la societat que no van cobrar cap prestació per desocupació, els quals van manifestar que mai havien treballat per a esta empresa i que havien pagat una quantitat de diners a una persona per a poder cotitzar a la Seguretat Social.
Després de labors d'investigació es va poder identificar a esta persona, que al costat de la seua dona figuraven com a administradors de 30 societats, moltes d'elles amb l'activitat de comerç a l'engròs de maquinària, equips i subministraments agrícoles en les ciutats d'Albacete, Alacant, Conca i València. La majoria d'estes empreses compartien un nexe comú i és que els constava un mateix advocat de la ciutat d'Albacete com a tramitador autoritzat per a realitzar gestions (autoritzat XARXA) davant la Seguretat Social.
A este lletrat li constaven antecedents policials per frau de prestacions a la Seguretat Social i Falsificació Documental i al suposat administrador també li figuraven nombroses ressenyes policials per delictes d'estafa, defraudació i falsificació de documents.
Al capdavant de societats sense activitat
Amb estos indicis es va focalitzar la investigació sobre l'autoritzat XARXA d'Albacete que, amb la col·laboració de terceres persones, es trobava al capdavant de societats sense una activitat real i realitzaven l'alta a treballadors en la Seguretat Social perquè estos pogueren obtindre de manera il·legítima una prestació o un subsidi de desocupació. De fet, estos administradors ficticis, coneguts col·loquialment com testaferros, també aprofitaven per a poder cobrar prestacions per desocupació col·locant fins i tot als seus familiars pròxims per a rebre la parada del SEPE.
Els agents van poder determinar que bona part de les empreses gestionades per este autoritzat XARXA eren fictícies i també van aflorar altres societats amb altes irregulars de treballadors en empreses que si tenien una activitat real.
Després de les indagacions es duc a terme un operatiu que ha permès detindre a un total de 52 persones en les províncies d'Albacete (41), Alacant (2), Madrid (4), Màlaga (1), Múrcia (1), València (3) per delictes de frau en obtenció de prestacions. A l'advocat, al costat dels seus testaferros, també se'ls ha atribuït un delicte de pertinença a grup criminal en considerar-se que havien creat un entramat empresarial amb la finalitat de defraudar al Servici Públic d'Ocupació Estatal.
Sobre la base de totes les investigacions dutes a terme, s'ha pogut determinar que el perjuí econòmic total causat al SEPE i a l'INSS ha sigut de més de 304.094 euros, quantitat que s'hauria vist incrementada de no ser per les actuacions policials, ja que es van detectar noves empreses fictícies les quals han sigut donades de baixa d'ofici perquè no generaren més frau.
D'altra banda, ha aflorat un frau a la Hisenda Pública pròxim als 12 milions d'euros que està sent investigat per l'Agència Tributària d'Albacete.
Últimes notícies
-
La Policia Nacional desarticula una organització criminal transnacional dedicada a l'afavoriment de la immigració irregular
27/12/24
-
Detingudes 30 persones per un frau milionari en el comerç intracomunitari de vehicles de luxe procedents d'Alemanya
27/12/24
-
Desarticulada una xarxa criminal especialitzada en estafes tecnològiques per valor d'un milió d'euros amb 1.200 víctimes en tota Espanya
23/12/24
-
La Policia Nacional desmantella una trama d'empreses que hauria introduït a Europa quasi 2.000 tones d'efectes falsificats des de 2023
23/12/24