En l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas

La Policia Nacional desarticula una organització criminal per facilitar l'entrada irregular a Espanya de migrants

Han sigut detingudes quatre persones en l'aeroport madrileny quan pretenien introduir il·legalment a 13 migrants en un vol procedent de Bogotà

Els arrestats formaven part d'un entramat criminal que simulava viatges turístics des de Colòmbia amb l'objectiu final que les persones que ingressaven a Espanya es quedaren de manera permanent cobrant a cada migrant entre 1.500 i 2.000 euros

29/09/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que presumptament hauria facilitat l'entrada i estada irregular a Espanya de migrants. Han sigut detingudes quatre persones en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas quan pretenien introduir a 13 migrants procedents d'un vol amb origen a Bogotà. Els arrestats formaven part de l'organització desarticulada que es dedicava a traficar amb menors d'edat i adults, majoritàriament de nacionalitat colombiana i als quals cobraven entre 1.500 i 2000 euros per persona, simulant viatges turístics a Espanya, si ben el verdader objectiu del viatge era romandre en el nostre país per un temps superior al legalment establit.

Les investigacions policials dutes a terme han permès conéixer que la xarxa desarticulada hauria començat a operar al desembre de l'any 2021. El principal responsable, un dels quatre detinguts, publicitava a través d'una xarxa social els servicis que oferia l'organització, recalcant la seua especialització en l'acompanyament a menors d'edat i assegurant poder introduir-los fins i tot si els seus progenitors es trobaven en situació irregular. Eixe responsable, amb la cobertura d'una agència de viatges situada a Colòmbia, s'encarregava de gestionar la documentació, els bitllets d'avió i qualsevol tràmit necessari per al trasllat i entrada a Espanya d'aquelles persones que contractaven aquests servicis, a les quals alliçonaven sobre com comportar-se en els controls fronterers i quina roba vestir per a no alçar sospites.

L'entramat comptava amb una xarxa de col·laboradors que acompanyaven als migrants durant tot el trajecte per a donar major credibilitat al suposat viatge turístic i sortejar els controls aeroportuaris realitzats per les autoritats policials, encara que en molts casos eren els propis responsables els que duien a terme eixe acompanyament.

Empadronaments per a regularitzar la seua situació legal

Una vegada a Espanya, els membres de l'organització entregaven a les persones traficades als familiars que els esperaven en l'aeroport, o bé els donaven les instruccions necessàries per a arribar a la seua destinació final. Al poc temps de la seua arribada, i seguint indicacions de l'entramat, la majoria dels migrants s'empadronaven per a justificar la seua permanència en el nostre país durant el temps requerit i poder regularitzar posteriorment la seua situació administrativa.

Tres de les detencions s'han realitzat en l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barreges a l'arribada d'un vol procedent de Bogotà en el qual els arrestats pretenien introduir il·legalment a un grup de 13 persones. Més tard, es va procedir a detindre a un altre dels col·laboradors que viatjava des de Colòmbia en un vol posterior. Els agents han intervenut aproximadament 23.000 euros en metàl·lic, diversos efectes informàtics i documentació rellevant per a la investigació i estimen que l'organització criminal podrien haver facilitat l'entrada d'al voltant d'1.000 migrants. A més, s'ha sol·licitat el bloqueig d'un compte bancari amb 145.000 euros i de diversos productes financers i immobles a Colòmbia. L'operació policial seguix oberta i no es descarten més detencions en els pròxims dies.