Detingut a Madrid

La Policia Nacional deté a un de “Els 10 més buscats” a Espanya per un assassinat comès/fideïcomès a Mèxic

El fugitivo, en connivencia con otra persona, cometió presuntamente un asesinato en la Ciudad de México en el año 2012 por el cual le solicitaban una pena máxima de 35 años

Con este arresto ya son cinco los fugitivos detenidos de la lista de “los 10 más buscados” que comenzó a difundirse en mayo de 2022 para solicitar la colaboración ciudadana a través del correo electrónico losmasbuscados@policia.es

Fugitiu

13/09/23

Agentes de la Policía Nacional han detenido en Madrid a un fugitivo por un delito de asesinato cometido en México que estaba incluido por España en la lista de “Los 10 más buscados” y en la Europe´s Most Wanted Fugitives de Europol. Le constaba en vigor una reclamación judicial, y estaba considerado de máximo interés por las autoridades mexicanas.

El pròfug era buscat per la seua presumpta participació en un homicidi que va tindre lloc a Ciutat de Mèxic l'any 2012. L'ara arrestat, al costat d'una altra persona va agredir amb un instrument tallant a la víctima, produint-li lesions en el coll i traumatisme cervical i toràcic. Posteriorment, van introduir el cos sense vida de la víctima en un bidó de combustible que van omplir de ciment i van ocultar en el celler del domicili on van ocórrer els fets. Pel crim les autoritats mexicanes li sol·licitaven una pena de fins a 35 anys.

La investigació es va iniciar l'any 2020, per part de la Secció de Localització de Fugitius, després de rebre petició de col·laboració de les autoritats policials i judicials mexicanes per a la seua localització i detenció per a extradició.

Difícil localització

Al llarg dels últims anys, les gestions dutes a terme per a la localització del fugitiu es van centrar en el seu entorn familiar i en les seues amistats, realitzant els investigadors desplaçaments i indagacions per tot el territori nacional, comptant amb la col·laboració de diferents cossos policials nacionals i internacionals, com la NCA o la Xarxa Enfast.

El fugitiu va ser inclòs en les llistes de la campanya de col·laboració ciutadana “Els 10 més buscats”, així com en l'Europe´s Most Wanted Fugitives d'Europol, per a poder obrir noves vies d'investigació, així com restringir les seues possibilitats d'huída i moviment en poder ser reconegut.

El pròfug portava ocult tres anys, residint en diverses localitzacions del territori nacional, canviant cada pocs mesos de domicili i vivint de manera clandestina amb l'ajuda de familiars i amics. Per a evadir la seua identificació, va canviar de manera radical el seu aspecte físic, dificultant el seu reconeixement. La pressió mediàtica i policial a la qual es veia sotmès i va fer presentar-se en dependències policials on va ser arrestat pels agents i posteriorment posat a disposició judicial.