En col·laboració amb EUROPOL i la Policia Federal d'Alemanya

La Policia Nacional desmantella la logística a Espanya d'una organització criminal dedicada al trànsit il·lícit de migrants sirians

La ruta migratòria travessava tres continents, Àsia, Àfrica i Europa, via aèria, marítima i terrestre, arribant a pagar cada migrant 20.000 euros

La xarxa criminal comptava amb aliances en cada país de la ruta migratòria amb altres organitzacions delictives i cobrava als migrants mitjançant el mètode de la “hawala” amb altres organitzacions delictives, la qual cosa li ha permès obtindre uns beneficis de 2,5 milions d'euros

S'ha realitzat set entrades i registre, a Toledo (5) i Conca (2), intervenent 9.840 euros en efectiu, cinc vehicles, nombrosos telèfons mòbils i dispositius electrònics i diversa documentació. Procedint a la detenció de 19 persones, sis d'elles romanen a la presó provisional

13/08/23

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb EUROPOL i la Policia Federal Alemanya, han desmantellat la logística en el nostre país d'una organització criminal presumptament dedicada al trànsit il·lícit de migrants sirians amb destinació Espanya, Alemanya i Noruega.

La ruta migratòria travessava tres continents, Àsia, Àfrica i Europa, via aèria, marítima i terrestre, arribant a pagar cada traficat 20.000 euros. La xarxa criminal mantenia aliances en cada país amb altres organitzacions delictives i cobrava als migrants per cada etapa mitjançant el mètode de l'hawala “”, generant beneficis de 2,5 milions d'euros.

S'han realitzat set entrades i registres, a Toledo (5) i Conca (2), intervenent 9.840 euros en efectiu, cinc vehicles, nombrosos telèfons mòbils i dispositius electrònics i diversa documentació. Hi ha 19 persones detingudes de les quals sis han ingressat a la presó provisional.

Macro xarxa Internacional i rutes migratòries per 20.000 euros

Després de nombroses gestions i perquisicions, els investigadors van concloure que l'entramat desarticulat formava part d'una extensa xarxa criminal d'estructura internacional, amb organitzacions repartides pels diferents països que conformaven el cicle migratori.

La ruta migratòria empleada pels traficants discorria per Àsia, Àfrica i Europa, cada migrant havia d'anar pagant cada etapa a través del conegut mètode “hawala”, sistema financer que actua fora dels llits legals. Es calcula que cada migrant ha pagat 20.000 euros en total.

Partien de l'aeroport de Beirut en Líban després de creuar la frontera a Síria, fins a Egipte (4.000 euros). Des d'allí creuaven via terrestre a Líbia i Tunísia fins a arribar a Algèria (3.500 euros). Des de les zones costaneres d'Orà i Mostaganem es pujaven en embarcacions de fibra amb destinació a les costes de la península (10.000 euros), posteriorment eren traslladats en vehicle fins als pisos de seguretat situats a Madrid, Conca i Toledo on romanien ocults en condicions d'amuntegament i insalubritat (250 euros setmanals) fins que els aconseguien documentació per a quedar-se a Espanya o continuar via terrestre o aèria fins a Alemanya o Noruega (1.000 – 2.000 euros).

Important infraestructura a Espanya

Comptaven amb la infraestructura necessària, disposant de set pisos de seguretat en les províncies de Toledo i Conca on allotjaven i ocultaven als migrants sirians en condicions d'amuntegament i insalubritat des de la seua entrada clandestina a Espanya fins a la seua posterior eixida, i comptaven amb una important flota de vehicles amb els quals arreplegar i traslladar als migrants sirians al llarg del territori nacional i com a moviments secundaris cap a altres països europeus, principalment Alemanya o Noruega.

Professionalització: repartiment de tasques i comeses concretes

Estaven perfectament estructurats en nivells segons les seues funcions específiques, planificació, transport, control, finançament i suport, i mostraven un alt grau de professionalització. La Policia Nacional ha pogut verificar 69 episodis migratoris amb més de 350 traficats sirians, la qual cosa va generar uns 2,5 milions d'euros de benefici a la xarxa criminal.

Amb la col·laboració d'EUROPOL i la Policia Federal Alemanya, la Policia Nacional ha desarticulat l'organització criminal que operava a Espanya amb la detenció de les seues 19 integrants, Toledo (14), Conca (2), Madrid (2) i Almeria (1) per pertinença a organització criminal i afavoriment a la immigració il·legal, sis d'ells romanen a la presó provisional. S'han realitzat set entrades i registre, Toledo (5) i Conca (2) amb la intervenció de 9.840 euros en efectiu, 5 vehicles, nombrosos terminals mòbils i dispositius electrònics i diversa documentació relacionada amb la investigació.