En el marc del projecte EXERTER finançat per la Unió Europea

La Policia Nacional participa al costat de 13 països europeus en el desenvolupament d'una xarxa d'experts en desactivació d'explosius

En el projecte van representar a la Policia Nacional agents del TEDAX-NRBQ de la Comissaria General d'Informació, en col·laboració i suport amb el Servici de R+D de la Subdirecció General de Logística i Innovació

El finançament total del projecte ha sigut de 3.498.868,75 euros dels quals 117.175 van ser assignats al Ministeri de l'Interior d'Espanya dins del programa Horitzó Europa

04/08/23

El passat mes d'abril va tindre lloc en les instal·lacions del National Militair Museum en Soesterberg, Països Baixos, la cinquena i última Conferència del projecte EXERTER. En aquest esdeveniment final s'han analitzat els 5 anys del projecte des de múltiples perspectives, com a actuacions d'investigació, experiències de camp o des d'aspectes legals i de normalització. Així mateix, s'han avaluat les amenaces succeïdes dins de la seguretat civil de la UE per a la preparació de personal experimentat en actes terroristes a nivell Europeu.

El 01 de juny de 2018, a través de la Subdirecció General de Sistemes d'Informació i Comunicacions per a la Seguretat (SGSICS) de la Secretària d'Estat de Seguretat, es va iniciar el projecte denominat EXERTER. La Policia Nacional participa en este projecte amb l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) del Ministeri de Defensa i la Guàrdia Civil. L'objectiu principal és la creació d'una xarxa europea d'experts en desactivació d'explosius, així com l'avaluació d'artefactes explosius a través de grups de treball dins de la xarxa d'experts creada. Han participat 22 organitzacions de 13 països de la UE. El finançament total del projecte ha sigut de 3.498.868,75 euros, al Ministeri de l'Interior d'Espanya li va ser assignada un finançament de 117.175 euros.    

En el projecte van participar en representació de Policia Nacional, agents del  TEDAX-NRBQ de la Comissaria General d'Informació, en col·laboració i suport amb el Servici de R+D de la Subdirecció General de Logística i Innovació.

Al llarg del projecte els experts de diferents països han avaluat diversos escenaris d'atemptats terroristes succeïts a Europa. En la reunió realitzada a Madrid per part de TEDAX-NRBQ i amb la col·laboració d'INTA i Guàrdia Civil, es va organitzar  un escenari pilot en el qual es va recrear l'atemptat terrorista que va tindre lloc  en l'estació d'Atocha l'11 de març de 2004. L'objectiu de la recreació d'aquests escenaris és poder salvar les dificultats a l'hora de la investigació i estudi d'escenaris d'atemptats terroristes per a previndre, detectar, mitigar i reaccionar amb major eficiència, davant esdeveniments terroristes on haja sigut utilitzats artefactes explosius.

Al llarg del projecte EXERTER s'han realitzat els següents estudis i esdeveniments: 42 entregables, 5 conferències de consorci, 15 reunions de tècniques, 5  avaluacions d'escenaris pilot, 300 projectes d'investigació revisats. En ells han participat 300 persones en una xarxa externa d'experts i s'han realitzat 41 exposicions, conferències, encontres on EXERTER ha estat representat.

Programa Horitzó Europa

Horitzó Europa és el programa marque d'investigació i innovació (I+I) de la Unió Europea (UE) per al període 2021-2027. El Programa Horitzó Europa, com el seu predecessor Horitzó 2020, serà l'instrument fonamental per a dur a terme les polítiques de R+D+I de la UE. L'objectiu general del programa és aconseguir un impacte científic, tecnològic, econòmic i social de les inversions de la UE en I+I, enfortint d'esta manera les seues bases científiques i tecnològiques i fomentant la competitivitat de tots els Estats Membres (EEMM).

La Unió Europea va concentrar gran part de les seues activitats d'investigació i innovació en l'anterior Programa Marque denominat Horitzó 2020 (H2020). En el període 2014-2020 i mitjançant la implantació de tres pilars, ha contribuït a abordar els principals reptes socials, promoure el lideratge industrial a Europa i reforçar l'excel·lència  de la seua base científica. El pressupost disponible ha ascendit a 76.880 M€.

Horitzó 2020 ha integrat per primera vegada totes les fases des de la generació del coneixement fins a les activitats més pròximes al mercat: investigació bàsica, desenvolupament de tecnologies, projectes de demostració, línies pilot de fabricació, innovació social, transferència de tecnologia, proves de concepte, normalització, suport a les compres públiques pre-comercials, capital de risc i sistema de garanties.