A Espanya i França

Colp policial contra la màfia Armènia amb la detenció de 28 persones que conformaven una organització polidelictiva

El líder, detingut a Espanya, ostentava el rang de “Lladre en Llei” o Vor Zakone i estenia les seues operacions per Europa i Armènia des del nostre país

S'han dut a terme 24 registres en el país gal i 11 a Espanya – Alcasser (València), Barcelona, Lloret de Mar (Girona) i València –, en els quals s'ha intervenut sis armes de foc amb nombrosa munició, un jupetí antibalas, dos detectors de balises GPS, 50.000 euros en efectiu, diversos rellotges de luxe i joies

28/06/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal de nacionalitat armènia liderada per un “Lladre en Llei” i dedicada a múltiples delictes. S'ha arrestat a 28 dels seus membres a Espanya (5) i França (23). El líder, detingut en el nostre país, ostentava el rang de “Lladre en Llei” o Vor Zakone i estenia les seues operacions per Europa i Armènia des del nostre país. S'han dut a terme 24 registres en el país gal i 11 a Espanya – Alcasser (València), Barcelona, Lloret de Mar (Girona) i València –, en els quals s'ha intervenut sis armes de foc amb nombrosa munició, un jupetí antibalas, dos detectors de balises GPS, 60.000 euros en efectiu, diversos rellotges de luxe i joies.

A la fi de l'any 2020 els agents van detectar l'existència d'esta organització criminal liderada per “un Lladre en Llei”, màxima autoritat criminal en les organitzacions delincuenciales de l'antiga Unió Soviètica. Aquesta persona ja havia sigut investigada i detinguda en una operació en 2018, investigació en la qual es va esbrinar que presumptament pretenien matar a de un altre cap armeni rival per una falta de respecte. Després de la fugida d'aquest rival, el “Lladre en Llei” va ser detingut i empresonat a Espanya, però després de la seua eixida de presó havia reconstruït i expandit la seua organització.

Així mateix els investigadors, conjuntament amb agents francesos, van constatar que el grup criminal seguia dedicant-se al robatori i venda de mercaderia sostreta, a més del contraban de tabac per Europa. Controlaven fins i tot la venda del tabac en les presons d'Armènia on l'organització tenia múltiples contactes, motiu pel qual estaven sent requerits penalment per les autoritats d'aquell país. Els beneficis de les il·lícites comeses eren blanquejats a França i Espanya.

Exàmens periòdics per a detectar dispositius de seguiment

L'organització desplegava unes àmplies mesures de seguretat orientades a evitar l'acció policial sobre el seu líder, tals com no tindre cap casa ni vehicle al seu nom. Aquests cotxes passaven exàmens periòdics en els tallers de l'organització per a detectar dispositius electrònics de seguiment que pogueren haver sigut instal·lats pels investigadors. També emmagatzemaven armes de foc en els seus domicilis per a possibles confrontacions amb altres organitzacions i ajustos de comptes.

Després d'any i mitjà de perquisicions els agents van dur a terme un ampli operatiu conjunt entre França i Espanya, que va donar com resultat la detenció de 28 persones en tots dos països, inclòs al cap de l'organització que residia en el nostre país. També es van realitzar 24 entrades i registres a França i 11 a Espanya. Concretament en el nostre país han sigut registrats diversos tallers de cotxes i un safareig que es trobaven en l'òrbita de l'organització, a més d'una tenda d'importació de caviar en una zona de luxe de Barcelona.

Un rellotge de més de 39.000 euros

Durant l'operatiu diversos membres de la Policia Nacional francesa i de la Policia Nacional d'Espanya s'han desplaçat a tots dos països per a ajudar en la identificació dels efectes dels delictes oposats. També s'ha comptat amb la col·laboració d'especialistes d'EUROPOL en el crim organitzat exsoviètic. Durant el dispositiu s'han intervenut sis armes de foc amb nombrosa munició, un jupetí antibalas, dos detectors de balises GPS, 60.000 euros en efectiu, a més de 16 rellotges de luxe - un d'ells valorat en més de 39.000 euros- vehicles d'alta gamma, joies i gran quantitat de simbologia dels Vory Zakone que el líder posseïa en la seua casa.

El capitost de la trama i la seua mà dreta a Espanya han ingressat a la presó provisional, així com gran part dels detinguts a França. No es descarten noves detencions.