Hui se celebra el Dia Mundial de Presa de Consciència d'Abús i Maltractament en la Vellesa

La Policia Nacional i CONFEMAC firmen un acord per a afavorir l'accés a la Justícia a les persones majors en situacions de maltractament

§   Les dos institucions treballaran per a la detecció de les causes que originen les situacions de maltractament, així com de les respostes a eixes situacions   §   Entre altres línies generals, també es recopilaran idees i mètodes que puguen donar lloc en el futur a la millora de les intervencions en defensa de les persones majors   §   Segons les dades de la Organització Mundial de la Salut, un de cada sis majors patix algun tipus de maltractament, encara que en molts casos es tracta d'una violència que no aflora

15/06/23


 

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i la presidenta de la Confederació Estatal de Majors Actius, Gloria Veiga Rodríguez, han firmat un protocol general d'actuació entre les dos institucions que té com a objectiu afavorir l'accés a la Justícia a les persones majors que es troben davant situacions de maltractament. La redacció del Protocol i l'establiment dels termes de la cooperació han sigut coordinats des de la Unitat Central d'Atenció a la Família i la Dona en col·laboració amb la Unitat Central de Participació Ciutadana, les dos unitats pertanyents a la Policia Nacional.

 

La firma d'este Protocol coincidix amb la commemoració del Dia Mundial de Presa de Consciència d'Abús i Maltractament en la Vellesa, que se celebra cada 15 de juny. El tema del dia mundial d'enguany és "Abordar la violència de gènere en la vellesa: polítiques, lleis i respostes de base empírica".

 

Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre este assumpte, un de cada sis majors patix algun tipus de maltractament. Es tracta d'una violència que no aflora en molts casos, per la qual cosa és necessari realitzar una aproximació decidida a la visibilización d'este fenomen.

 

La prestació d'una millor atenció a les persones majors s'arreplega en el Pla Estratègic de Policia Nacional per al període 2022-2025, en el qual es proposa “millorar el tractament policial de les persones més vulnerables, que són víctimes dels delictes en l'àmbit de la violència de gènere, domèstica i sexual, eliminant les barreres que els impedisquen accedir als servicis policials en igualtat d'oportunitats”.

 

Per la seua part, entre els objectius del Pla Major Seguretat es troba la prevenció de les principals amenaces detectades per a la seguretat de les persones majors (com el maltractament, en els seus diferents vessants), el foment de la confiança de les persones majors en la Policia i en el desenvolupament de conductes proactives per a la denúncia de les situacions i delictes dels quals puguen ser víctimes, així com el perfeccionament de la resposta policial en la seua actuació amb les persones majors.

 

La col·laboració entre la Direcció general de la Policia i CONFEMAC redundarà en una major visibilización de la violència contra les persones majors i en la detecció de situacions de maltractament.

 

Les línies de col·laboració entre les dos institucions previstes en el protocol general d'actuació són, en primer lloc, la detecció conjunta de les causes que originen les diferents situacions de maltractament a les persones majors, així com de les respostes a eixes situacions. En segon lloc, la recopilació d'idees i mètodes que puguen donar lloc en el futur a la millora de les intervencions en defensa de les persones majors i l'activació de campanyes de prevenció i sensibilització contra el maltractament, dirigides a les persones majors. En tercer lloc, l'aprofitament de l'activitat i experiència del Telèfon del Maltractament a les Persones Majors de CONFEMAC, com a instrument de millora de la intervenció en els casos d'abús i maltractament. I, finalment, l'intercanvi de formació entre els professionals de les dos institucions.

 

UFAM i Participació Ciutadana

 

La Unitat Central d'Atenció a la Família i Dona assumix, entre altres competències, la investigació i persecució de les infraccions penals en l'àmbit de la violència de gènere, domèstica i els delictes sexuals, igual que la coordinació de l'activitat de protecció de les víctimes de l'especialitat. A través de la Unitat Central de Participació Ciutadana es desenvolupa i s'executa el Pla Major Seguretat, dirigit a la prevenció i millora de la seguretat de les persones majors.

 

Per a la Direcció general de la Policia és un objectiu estratègic la prestació d'una millor atenció a les persones majors, tal com s'arreplega en el Pla Estratègic de Policia Nacional per al període 2022-2025: “posicionar a la Policia Nacional com a referent en la lluita contra la violència de gènere, domèstica i sexual” i “millorar el tractament policial de les persones més vulnerables, que són víctimes d'estos delictes, eliminant les barreres que els impedisquen accedir als servicis policials en igualtat d'oportunitats”.  

 

Per la seua part, entre els objectius del Pla Major Seguretat es troba la prevenció de les principals amenaces detectades per a la seguretat de les persones majors (com el maltractament, en els seus diferents vessants), el foment de la confiança de les persones majors en la Policia i en el desenvolupament de conductes proactives per a la denúncia de les situacions i delictes dels quals puguen ser víctimes, així com el perfeccionament de la resposta policial en la seua actuació amb les persones majors.