Detectada en tot el territori nacional

La Policia Nacional avisa sobre l'estafa contactless, una nova modalitat de robatori a persones majors

 Dos persones han sigut detingudes a Granada com a presumptes integrants d'un grup criminal dedicat a estafar a usuaris de caixers automàtics mitjançant este nou sistema  El modus operandi consistix que un o diversos delinqüents oferixen la seua ajuda a la víctima, generalment persona d'avançada edat o sense coneixements tecnològics, a qui distrauen mentre que un altre component realitza els reintegraments en efectiu  La Policia Nacional aconsella no deixar-se ajudar per persones que es troben en els voltants dels caixers, acudir acompanyats a les entitats bancàries i tapar amb una mà el teclat en introduir el nombre secret

17/03/23

La Policia Nacional alerta sobre una nova modalitat de robatori dirigit, especialment, contra les persones majors o sense coneixements tecnològics. Es tracta de l'estafa contactless, i ha sigut detectada en tot el territori nacional

El modus operandi utilitzat en esta nova modalitat consistix a abordar a persones majors quan es disposen a operar en caixers automàtics que ells mateixos han manipulats prèviament en obstruir les unitats d'inserció de targetes. Durant el procés, un d'ells s'encarrega de distraure a la víctima, mentre que l'altre efectua reintegraments de diners que oscil·len entre els 200 i els 1.150 euros, de la sostració dels quals s'adonen/adonen els perjudicats amb posterioritat, quan els delinqüents ja s'han marxat del lloc. Els estafadors actuen amb un repartiment de rols establit entre els membres del grup, tractant de dificultar la labor d'identificació dels agents en ocultar els seus rostres, en canviar contínuament la seua peces de vestir i en utilitzar complements com a capells, ulleres de sol, mascarillas, perruques, extensions de pèl o fulards, entre uns altres.

Dos dones detingudes a Granada

Dos dones han sigut detingudes a Granada per agents de la Policia Nacional durant una operació dirigida contra este nou tipus de robatori. Les arrestades oferien la seua ajuda per a utilitzar el sistema contactless a les seues víctimes després d'haver inutilitzat les ranures de les targetes. Estes dos dones havien estafat prèviament a, almenys, set víctimes més. La investigació es va iniciar a principis de febrer, quan es va detectar un augment en les sostracions en entitats bancàries.

Les detencions es van produir dimecres passat al matí, quan els agents van detectar la presència d'estes dos persones utilitzant un caixer d'una entitat bancària situada en el districte Sud de Granada. Durant un seguiment discret, van observar com una d'elles es va desplaçar a un altre caixer que també va manipular. Els policies van comprovar l'obstrucció de les ranures de tots dos caixers i com les sospitoses van ocultar els seus rostres amb mascarillas quan s'acostaven a les diferents entitats bancàries. També van modificar i van intercanviar les peces i complements que vestien en els desplaçaments d'una entitat bancària a una altra. De moment, els investigadors han identificat a Granada a set víctimes d'este nou tipus d'estafa, mentre que les detingudes ja han sigut posades a la disposició de l'autoritat judicial.

Consells per a garantir la seguretat

La Policia Nacional aconsella no deixar-se ajudar per persones que es troben en els voltants dels caixers i fer-ho únicament per personal de les entitats bancàries. A més, es recomana a les persones majors que acudisquen a les entitats bancàries acompanyats de familiars o persones de la seua confiança. Finalment, també és necessari ocultar amb una mà el teclat del caixer per a impedir que persones alienes puguen llegir el nombre secret.