El responsable de l'espoli va vendre la peça en els anys 90

La Policia Nacional recupera una escultura d'origen íbero datada entre el segle IV i V a. de C.

La peça, procedent d'espoli, va ser localitzada en un museu pertanyent a una fundació privada situat en la província de Tarragona

Després d'una laboriosa investigació es va localitzar al responsable de l'espoli i el lloc en què es va produir, tractant-se d'un veí d'una localitat de la província de Còrdova

Escultura d'origen íbero

07/11/22

Agents de la Policia Nacional han recuperat una escultura d'origen íbero procedent d'espoli i amb antiguitat establida entre el segle IV i V a. de C. La peça, que representa a un bou, va ser localitzada en un museu pertanyent a una fundació privada situat en la província de Tarragona. Després d'una laboriosa investigació es va aconseguir identificar a la persona responsable de l'espoli i el lloc en què es va produir, tractant-se d'un veí d'una localitat de la província de Còrdova.

La investigació va començar en 2020 quan els investigadors van localitzar, en un museu privat de la província de Tarragona, una escultura d'origen íbero que representava a un bou. Esta escultura es trobava íntegra i restaurada, però va cridar l'atenció dels investigadors que estava clarament formada per dos blocs de pedra.

Des de fa molt temps, els agents realitzaven gestions dirigides a la localització i recuperació de dos blocs de pedra que formaven part de l'escultura d'un bou íbero. D'ells existien referències en un article acadèmic de l'any 2004 publicat per un prestigiós arqueòleg així com una ressenya en un blog d'una persona establida a Còrdova.

Per esta raó, els investigadors van contactar amb estes dos persones els qui van posar de manifest en la seua declaració que van poder veure els dos fragments al poc temps de la seua aparició en el camp, fet que havia succeït quan una persona duia a terme labors agrícoles al final de la dècada dels 90.

El responsable de l'espoli va vendre la peça a un ciutadà de Barcelona

Després de diverses perquisicions es va aconseguir identificar a la persona responsable de l'espoli, tractant-se d'un veí d'una localitat de la província de Còrdova. En la seua declaració com a testimoni, ja que el delicte ja hauria prescrit, va reconéixer que en els anys 90, quan es trobava realitzant tasques agrícoles en terrenys del mas en el qual treballava, va trobar dos blocs d'una mateixa escultura que representava un bou. Segons esta persona, la notícia de la troballa es va propagar ràpidament sent bastants les persones que, des de diferents punts de la geografia espanyola, es van interessar per la seua adquisició, venent-la finalment a un ciutadà procedent de Barcelona.

Els agents han determinat que l'escultura va ser trobada en la dècada dels 90, estant ja en vigor l'actual Llei de Patrimoni Històric Español, per la qual cosa la troballa va haver de comunicar-se a les autoritats competents en tractar-se de béns de domini públic, comunicació que no es va dur a terme. Per tal motiu, el reconeixement de la troballa i posterior venda per part de la persona que ho va trobar acredita la procedència il·lícita de la peça.

Alteracions irreversibles en la peça

Com a resultat de totes les gestions, realitzades amb la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Direcció general de Patrimoni Cultural i Belles arts, es va procedir a la intervenció de l'escultura i el seu trasllat a les dependències de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE). Allí es va dur a terme un estudi científic tècnic transdiciplinar de la mateixa, emprant diferents tècniques d'imatge i de caracterització de materials, per a determinar els possibles danys que haguera patit la peça a causa de les modificacions realitzades.

Del resultat de l'informe es desprèn que no es van seguir els criteris i recomanacions emeses pels organismes competents en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural. Així mateix, els tractaments de neteja aplicats i les intervencions realitzades per a l'assemblatge dels dos fragments han ocasionat alteracions irreversibles.

Escultura datada entre el segle IV i V a. de C.