Es trobava en territori espanyol des de fa més d'un any

La Policia Nacional deté a Barcelona a un ciutadà bosnià reclamat per crims de guerra

La detenció s'ha realitzat en virtut d'un Orde Internacional de Detenció amb finalitats d'Extradició per la seua presumpta participació en un delicte de tortures

Els fets s'haurien comès/fideïcomès durant la guerra dels Balcans dels anys 90, quan l'acusat realitzava funcions de guàrdia i custòdia en un camp de concentració a Bòsnia

Després de la seua posada a disposició judicial, el Jutjat Central d'Instrucció número cinc de l'Audiència Nacional ha decretat el seu ingrés a la presó

24/09/22

Agents de la Policia Nacional van detindre el passat dia 15 de setembre, a Barcelona, a un fugitiu bosnià en virtut d'un Orde Internacional de Detenció per a Extradició emesa per les autoritats de Bòsnia i Hercegovina. Estava buscat per la seua presumpta participació en crims de guerra relatius a tortures comeses durant el conflicte bèl·lic dels Balcans en els anys 90.

La detenció es va materialitzar quan els agents van tindre coneixement de la presència en el nostre país d'este pròfug de la justícia buscat a nivell internacional. L'arrestat va ser localitzat a Barcelona i utilitzava una identitat falsa, podent els agents constatar la seua identitat real procedint, així, a la seua detenció. 

Al febrer del present any les autoritats bosnianes van emetre este Orde de Detenció i Ingrés a la presó per a la localització del buscat, a fi d'executar el procediment judicial d'extradició i poder ser jutjat. Segons els agents de la Policia Nacional el detingut es trobava en territori espanyol des de feia més d'un any. 

Crims de Guerra

Després de declaracions de diferents testimonis a Bòsnia i Hercegovina davant les autoritats encarregades de perseguir estos fets delictius, a l'acusat se li relaciona amb presumptes delictes de tortures quan exercia les seues funcions de guàrdia i custòdia en un camp de concentració en el país. Els fets s'emmarquen durant el conflicte bèl·lic en territori de l'antiga Iugoslàvia, a principis dels anys 90. Els presumptes fets delictius que se li imputen es desenvolupen més concretament en el marc d'un conflicte ètnic-religiós. 

L'operació realitzada per la Comissaria General d'Informació ha comptat amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona. En el dia d'ahir el detingut va ser posat a disposició judicial, decretant el Jutjat Central d'Instrucció número Cinc de l'Audiència Nacional el seu ingrés a la presó.