Operació conjunta de la Policia Nacional i EUROPOL

La Policia Nacional desarticula una organització criminal internacional de caràcter violent

S'han dut a terme un total de 34 registres -9 a Espanya i 25 a Letònia- i s'ha detingut a 16 persones -6 Espanya i 10 a Letònia- entre els quals es troba el líder de l'organització, considerat per EUROPOL com un objectiu d'alta valor (High Value Target)

Han estat intervinguts 110.000 euros en efectiu, 13 kg de cànnabis, 4 vehicles d'alta gamma, i s'han embargat propietats immobiliàries per valor de 800.000 euros

L'organització criminal, d'origen letó, explicava a Espanya amb un centre de producció de substàncies estupefaents

23/09/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, han desarticulat una organització criminal de caràcter altament violent. L'organització criminal, d'origen letó, explicava a Espanya amb el seu centre de producció de substàncies estupefaents. S'han dut a terme 9 entrades i registres a Espanya i 25 a Letònia, i han estat detingudes 16 persones, 10 a Letònia i 6 a Espanya.

La recerca va començar en 2022 a través d'una informació rebuda d'EUROPOL  gràcies al com es va identificar a una organització criminal que tenia el seu centre d'operacions a Girona, des d'on portaria anys traficant amb grans quantitats de marihuana des d'Espanya, convertint-se en un dels principals proveïdors de cànnabis dels països bàltics i escandinaus.

Gràcies a la cooperació policial internacional i a l'intercanvi d'informació, es va aconseguir identificar l'estructura, activitats delictives i connexions internacionals d'una organització de nacionalitat letona que portava anys desenvolupant una activitat delictiva i violenta i que afectava a múltiples països europeus, especialment a Espanya, que es configurava com a base d'operacions i lloc de residència dels seus líders.

El líder de l'organització arribava a emprar el càstig físic

Durant la recerca es va poder determinar l'estructura criminal de l'organització, la qual destacava per la seva xarxa fortament jeràrquica, i el repartiment de rols i funcions dels seus membres. A més, havien desenvolupat una comunicació interna basada en telèfons encriptats, ús de dispositius electrònics de contravigilancia i seguretat personal, i ús de criptomonedas com a mitjà de pagament. El líder encarregat de tancar les operacions, sobrenomenat “Napoleó”, es caracteritzava pel seu fort lideratge i crueltat, arribant a emprar fins i tot el càstig físic amb la gent que ell considera deslleial. A més, adoptava mesures de seguretat pròpies com moure's en furgoneta amb fortes mesures de seguretat i acompanyat sempre de tres guardaespatlles.

Comptaven amb un crematori de mascotes per desfer-se de les proves

Un dels seus lloctinents sobrenomenat “Saiba” (pel seu passat de jugador d'hoquei) era el responsable de la coordinació de les activitats de producció de droga a les zones de Girona i València, radicades en l'extraradi de nuclis. Per a això, hauria teixit una important xarxa de contactes amb proveïdors locals amb els quals contactaria per adquirir la substancia estupefaent.

Un altre dels membres de confiança, sobrenomenat “el Virus” pel caràcter impulsiu i virulent, era l'encarregat de la supervisió de funcions d'envasament i transport de substàncies estupefaents. A causa dels seus alts coneixements tècnics era l'encarregat de les mesures de contravigilancia en els magatzems i vehicles, així com el monitoratge per GPS dels enviaments de droga.

La violència emprada per l'organització contra la gent externa a aquesta, inclosos altres traficants, va portar al fet que la mateixa arribés a adquirir un crematori industrial de mascotes per a la destrucció de proves de les seves activitats delictives.

Després de dos anys de recerca, es va dur a terme la fase d'explotació de l'operació realitzant-se 34 registres domiciliaris, nou d'ells a les províncies espanyoles de Girona i València, on s'han intervingut armes de guerra (quatre magranes de mà i un arma automàtica), pistoles elèctriques, sis màscares de gas, tres armilles antibalas d'origen militar, detectors de ràdio freqüència, dispositius GPS, indumentària de forces i cossos de seguretat, i multitud de documentació falsa. A més s'han intervingut 110.000 euros en efectiu i s'han bloquejat 10 propietats immobiliàries per valor de 800.000 euros, així com quatre vehicles d'alta gamma i 13 quilograms de cogollos de marihuana.

Dels 16 arrests duts a terme, sis d'ells s'han produït a Espanya, tres dels quals ja han ingressat a la presó provisional.