Advertiran sobre el risc de pràctiques com el sexting i el grooming

La Policia Nacional comença el nou curs escolar amb l'objectiu d'enfortir l'educació digital

Les actuacions s'emmarquen en el “Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat en els Centres Educatius i els seus Entorns” i les seues funcions preventives abasten a tota la comunitat educativa, docents, AMPAS i alumnes entre uns altres

Durant el curs 2023-2024 els més de 500 experts policials de Participació Ciutadana van dur a terme 31.408 activitats formatives i informatives, que arriben a més de 600.000 alumnes a l'any i que doten a alumnes, personal docent i famílies de ferramentes per a la detecció, prevenció i denúncia de conductes delictives i antisocials

Actualment s'oferixen als centres educatius continguts exclusius com el “Programa Formatiu Ciberexpert@”, amb l'objectiu d'enfortir l'educació digital dins de l'àmbit familiar i educatiu dels menors; el llibre “El Club dels Secrets”, dissenyat per a previndre la violència contra la infància, especialment en la prevenció de delictes sexuals; el comic didàctic “Els guardians de la xarxa” per a la conscienciació i sensibilització sobre els riscos de la societat digital, com el sexting i el grooming

Els ciutadans tenen a la seua disposició el compte de correu electrònic seguridadescolar@policia.es a través de la qual la Unitat Central de Participació Ciutadana canalitza les sol·licituds, denúncies i inquietuds relacionades amb la seguretat dels jóvens

PLA DIRECTOR1

21/09/24

La Policia Nacional, a través els delegats de Participació Ciutadana especialment, va a intensificar la lluita contra l'assetjament escolar amb motiu de l'inici del nou curs. Les actuacions s'emmarquen en el “Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat en els Centres Educatius i els seus Entorns” i les funcions preventives abasten a tota la comunitat educativa, des de docents, escolars i AMPAS. Durant el curs lectiu 2023/2024 més de 500 experts policials de Participació Ciutadana van dur a terme un total de 31.408 actuacions formatives i informatives.

Amb motiu de l'inici del curs escolar 2024/2025 la Policia Nacional reactivarà les labors preventives que es duen a terme en els centres educatius en el marc del Pla Director. Les activitats s'impulsen i coordinen des de la Unitat Central de Participació Ciutadana i s'implementaran per les delegacions territorials de tota Espanya que compta amb més de 500 experts policials que són el punt de contacte permanent entre la Policia Nacional i els diversos sectors de la societat.

Les delegacions de Participació Ciutadana adapten el seu treball general a la casuística pròpia de la seua demarcació territorial, potenciant les actuacions preventives enfront dels riscos als quals es veuen sotmesos els estudiants  per a la protecció integral de la infància i adolescència enfront de la violència, especialment d'índole sexual o en l'entorn digital.

31.408 activitats formatives en el passat curs

Per a dur a terme les funcions encomanades en el Pla Director es realitzen, entre altres reunions amb els diferents sectors que componen la comunitat educativa (docents, AMPAS i alumnes, entre uns altres) per a facilitar assessoria tècnica i suport policial especialitzat en matèria d'actuacions preventives, demandes de seguretat del centre educatiu o resolució de possibles conflictes.

També es duen a terme activitats formatives i informatives, que són les actuacions més demandades als Delegats de Participació Ciutadana, com demostren les 31.408 actuacions d'este tipus realitzades en el curs lectiu 2023-2024.

Esta formació està orientada a dotar als ciutadans de ferramentes per a la detecció, prevenció i denúncia de conductes antisocials, fomentant els valors de responsabilitat, igualtat i respecte. Tenen una durada mitjana de 45-50 minuts i, encara que el principal públic receptor són xiquetes, xiquets i jóvens (primària, secundària, batxillerat i universitats), també són requerides pel públic adult com a AMPAS, equips docents o equips directius, entre uns altres.

El caràcter flexible i integral del Pla Director permet adaptar-se a la realitat de cada centre educatiu, abastant temàtiques no solament sobre la sensibilització i conscienciació sobre l'assetjament escolar i ciberassetjament, sinó també sobre la tracta d'éssers humans, la desaparició de menors, seguretat vial, protecció del medi ambient, propietat intel·lectual i protecció de dades personals, les addiccions, els riscos d'Internet o del consum de drogues i alcohol, la problemàtica relacionada amb els grups violents juvenils, la violència de gènere, la filie-parental, el maltractament en l'àmbit familiar o la violència contra la comunitat educativa, la prevenció de delictes sexuals, etc.

Col·laboració amb altres institucions

Este Pla establix col·laboracions amb diferents institucions i organismes públics i privats, amb competència en esta matèria, per a elaborar material informatiu i pedagògic, així com campanyes de sensibilització. En el marc d'aquestes col·laboracions, actualment s'oferixen als centres educatius continguts exclusius com:

“Programa Formatiu Ciberexpert@”, es tracta d'un curs d'entre 5 i 10 hores lectives amb l'objectiu d'enfortir l'educació digital dins de l'àmbit familiar i educatiu dels menors. Està dirigit a alumnes deº 6 de primària per a dotar-los de les habilitats/habilitats necessàries per a utilitzar Internet de forma segura. D'esta manera, es pretén previndre i erradicar les conductes negatives, així com els riscos en l'àmbit de les tecnologies digitals. Durant el curs escolar 2023-2024 este programa s'ha impartit a 36.100 alumnes de 811 centres educatius de tota Espanya.

El llibre “El Club dels Secrets” dirigit a xiquets d'edats compreses entre els 6 i 8 anys, que ha sigut dissenyat per a previndre la violència contra la infància i generar un entorn protector en l'àmbit educatiu, especialment en la prevenció de delictes sexuals. En el curs 2023-2024 s'ha realitzat esta activitat en diversos centres educatius amb un total de 707 actuacions.

El comic didàctic “Els guardians de la xarxa” per a la conscienciació i sensibilització de les famílies amb fills en edat escolar entre 3º i 6º d'Educació Primària sobre els riscos de la societat digital, incloent aquells de caràcter sexual com el sexting i el grooming.

Donar a conéixer als jóvens els recursos policials disponibles

Amb l'objectiu que els jóvens milloren el coneixement sobre els recursos policials i reforcen la seua confiança en estos, durant el passat curs lectiu 2023-2024 s'han dut a terme 3.031 activitats de caràcter complementari,  com són exhibicions d'unitats policials o exposicions d'efectes (com la celebrada en la Plaça de Bous de les Vendes, Madrid), visites a centres policials, concursos o esdeveniments en espais públics com La Tornada Ciclista  a Espanya o el Dia de la Policia Nacional.