En les províncies de València, Gran Canària, Tenerife i Sevilla

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al trànsit d'anabolizantes i blanqueig de capitals

S'ha detingut a 12 persones que integraven una xarxa criminal que operava a la Comunitat Valenciana, Gran Canària, Santa Cruz de Tenerife i Sevilla

Durant els registres duts a terme, en els Palmells de Gran Canària i Sevilla, s'han intervenut més de 150.000 dosi de substàncies anabolizantes i contra la disfunció eréctil, i prop de 2.000 etiquetes encunyades de medicaments

25/01/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada al trànsit d'anabolizantes i blanqueig de capitals que operava a nivell nacional i internacional. Han sigut detingudes 12 persones en les províncies de Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canària, i Sevilla, i s'han intervenut més de 150.000 dosi de substàncies anabolizantes i contra la disfunció eréctil, quasi 2.000 etiquetes encunyades de medicaments, i s'han efectuada tres registres domiciliaris, dos a Las Palmas de Gran Canària i un a Sevilla.

La primera etapa de la investigació policial va començar a la Comunitat Valenciana l'any 2021 on es va observar com diversos distribuïdors d'estes substàncies prohibides, dedicats a l'entrenament personal, adquirien substàncies dopantes canviant-los el nom i la població del remitent, així com la companyia on realitzaven les comandes. Posteriorment van ser localitzats magatzems de depòsit i preparació d'enviaments de paqueteria i també tres distribuïdors a gran escala situats a Gandia (València), i en les localitats alacantines de Benidorm i Calp, esta operació es va saldar amb la detenció de 16 persones com a presumptes implicades en l'organització criminal.

Després de la primera fase de l'operació, la investigació es va centrar en una ramificació de l'organització que operava com a distribuïdora a Las Palmas de Gran Canària. Segons els investigadors, esta ramificació havia establit contactes amb un grup situat a Sevilla el qual importava substàncies prohibides principalment des de Portugal i Índia.

Enviaments nacionals i internacionals

Les perquisicions dels agents van permetre esbrinar que l'organització criminal es constituïa de forma perfectament organitzada, amb capacitat i estructura per a realitzar totes les fases del trànsit de medicaments il·legals, adquisició, emmagatzematge i distribució tant a nivell nacional com a internacional. Els enviaments de medicaments i altres substàncies prohibides per part de la trama, es repartien per tot el territori nacional i internacional, havent sigut detectat enviaments d'anabolizantes a França, Itàlia i Estats Units.

El grup criminal utilitzava noms ficticis que canviava constantment en la recepció i enviaments de paqueteria en els quals ocultaven els anabolizantes, variant també de forma periòdica les companyies de transport utilitzades, perquè així resultara difícil el seu rastreig.

Efectes secundaris: problemes hepàtics, ictus i fins i tot mort

A mesura que s'anava detectant a les persones implicades en l'activitat delictiva, s'obtenia també el modus operandi de l'organització criminal, la qual emprava sistemes de pagament com “bizum” i enviaments de paqueteria que no deixaven rastre algun.

Les primeres actuacions per a l'explotació de la investigació, es van realitzar de forma simultània a Las Palmas de Gran Canària i a Sevilla, on s'ha detingut als màxims responsables de l'organització criminal.

Després dels primers arrests els investigadors es van centrar a detectar qualsevol enviament que pogueren haver realitzat els implicats, a causa del greu risc que comporta la ingesta de les substàncies que enviaven –problemes hepàtics, ictus o fins i tot la mort- podent localitzar tots els enviaments els quals contenien anabolizantes i substàncies contra la disfunció eréctil.

Finalment s'ha detingut a un total de 12 persones –set a Las Palmas de Gran Canària, tres a Sevilla i dos a Santa Cruz de Tenerife- com a presumptes responsables de delictes contra la salut pública i blanqueig de capitals. En els tres registres efectuats –dos en els Palmells de Gran Canària i un a Sevilla- i en els paquets intervenuts s'han intervenut més de 150.000 dosis d'anabolizantes i medicaments contra la disfunció eréctil, així com quasi 2.000 etiquetes encunyades de medicaments.