En una operació conjunta amb la policia belga i EUROPOL

Detingut a Marbella el líder d'una entramat criminal que blanquejava diners a través de la compravenda de cotxes de luxe

Durant la investigació, que ha durat més de dos anys, han sigut intervenuts béns per valor de més de 2.300.000 euros

L'organització comptava amb infraestructura en diversos països europeus, entre ells Bèlgica i Espanya, i oferia a altres xarxes criminals la possibilitat de convertir els diners il·lícits a través de la compra de cotxes de luxe

Han sigut realitzats quatre registres en la província de Màlaga on s'han intervenut quatre armes de foc, diversos cotxes d'alta gamma i nombroses joies

Registre en vivenda

20/07/22

Agentes de la Policía Nacional, en conjunto con la Policía Federal Belga y EUROPOL, han detenido al cabecilla de un entramado criminal que, presuntamente, blanqueaba dinero procedente del tráfico de drogas a través de un entramado empresarial dedicado a la compraventa de coches de lujo localizado en Marbella.

La investigació a Espanya es va iniciar després d'una operació de la policia belga realitzada a l'inici de l'any en la regió d'Anvers contra una organització dedicada al trànsit de drogues. Gràcies a eixa operació es va arreplegar gran quantitat d'informació bancària i financera, l'anàlisi de la qual va posar el focus sobre l'organització a Espanya dedicada al blanqueig dels fons procedents de la droga.

Després de diverses gestions, els agents van dur a terme quatre registres en la província de Màlaga, entre ells el domicili del principal implicat i varis dels seus associats així com el local comercial des d'on oferien la compravenda de cotxes.

El capitost era considerat especialment perillós per les autoritats policials i, durant els registres, se li van confiscar quatre armes de foc, 45.000 euros en efectiu, diversos cotxes d'alta gamma i nombrosos rellotges i joies d'alt valor, així com el bloqueig d'un immoble de més de 600.000 euros.

Al llarg d'esta operació, que ha durat més de dos anys, les autoritats policials han pogut intervendre béns per valor de més de 2.300.000 d'euros, si bé les quantitats blanquejades a través d'esta organització serien molt majors. El detingut a Espanya està a l'espera de ser extraditat a Bèlgica.

La utilització de la compravenda de cotxes com a sistema de blanqueig

El grup criminal desarticulat oferia a les organitzacions criminals dedicades al trànsit de drogues servicis de blanqueig de capitals, permetent així ocultar l'origen, la naturalesa i la destinació dels fons usats per a adquirir els vehicles, així com la propietat mateixa dels cotxes de luxe.

L'efectiu producte del narcotràfic es recaptava primer a Bèlgica, abans de ser utilitzat en altres països europeus per a comprar vehicles de luxe amb preus moltes vegades superiors als 100.000 euros. 

Mitjançant la compra d'estos vehicles de molt alta gamma, els delinqüents aconseguien convertir efectivament els diners il·lícits en efectiu en béns de consum que servirien per a ocultar l'origen dels diners. Posteriorment estos automòbils eren exportats a altres països com Espanya, on en molts casos eren rematriculados.  Estos cotxes eren utilitzats tant per a oferir-los en lloguer d'alt standing com para la seua posterior venda, convertint-se per tant en diners blanquejats dins del sistema financer.

Els delinqüents sovint utilitzen estos béns d'alt valor -automòbils, vaixells, avions de luxe, joies o rellotges de gran valor- per a poder transformar els seus fons d'origen il·legal i ser reconvertits fàcilment en fons blanquejats a través de la seua venda a tercers.

Tals compres de luxe brinden als delinqüents l'oportunitat de legitimar quantitats significatives de diners en una sola transacció. Quan s'utilitza efectiu com a mitjà de pagament, els fons es depositen en el sistema financer convencional sense que es puga establir l'origen dels mateixos, la qual cosa elimina les petjades de la transacció i dificulta enormement la capacitat de rastrejar l'origen d'eixe efectiu en el moment de la compra.

Coordinació europea a través d'EUROPOL

Per a la coordinació de l'operació es va comptar amb el suport d'EUROPOL a través de l'European Financial and Economic Crime Centre (EFECC), el qual es va encarregar de donar suport analític i així mateix posar en contacte als investigadors nacionals amb la finalitat d'acordar una estratègia conjunta i la preparació de la fase final de la investigació.

Així mateix, els seus experts es van desplegar tant a Anvers com a Marbella durant els dos dies d'acció per a facilitar l'intercanvi d'informació operativa i ajudar amb l'anàlisi forense dels dispositius confiscats.

Esta investigació es va dur a terme amb el suport financer dels fons EMPACT  (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).

Operatiu policialVehicles de luxe