Operació conjunta de Policia Nacional i Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal que havia obtingut més de 680.000 euros procedents del narcotràfic

Els detinguts ocultaven els fons resultants del blanqueig de capitals mitjançant l'activitat principal de reparació i manteniment d'embarcacions nàutiques

Se'ls imputen els delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, acumulats als delictes contra la salut pública pels quals ja van ser detinguts en el seu moment

S'han intervenut més de 28.000 euros en efectiu, dos ordinadors, un disc dur i diversa documentació

30/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització criminal que, suposadament, hauria obtingut més de 680.000 euros procedents del narcotràfic. Els detinguts ocultaven els fons amb l'activitat de reparació i manteniment d'embarcacions nàutiques, utilitzant comptes bancaris a Gibraltar des de les quals posteriorment afloraven efectiu per al seu blanqueig a Espanya.

L'activitat delictiva consistia en l'adquisició d'embarcacions que utilitzaven per al narcotràfic i amb la compra a Portugal de motors per a llanxes de gran potència, tot açò encobert amb l'activitat econòmica lícita de la societat. Se'ls imputen els delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, acumulats al delicte contra la salut pública pel qual ja van ser detinguts en el seu moment. S'han intervenut més de 28.000 euros en efectiu, dos ordinadors, un disc dur i diversa documentació.

La investigació es va iniciar en 2022 quan els agents investigaven la comissió d'un delicte contra la salut pública per l'aprehensió en el mes de juny de 467 quilos d'haixix a bord d'una embarcació. En eixe moment arranca una investigació per blanqueig de capitals respecte a membres d'esta organització criminal. Al llarg de les diverses indagacions es va analitzar el patrimoni personal i empresarial dels detinguts, així com la seua situació financera. Els agents van investigar 19 comptes bancaris on es van localitzar indicis suficients que justificaven l'existència d'un delicte de blanqueig de capitals.

Els diners blanquejats per esta organització criminal i procedent de l'activitat delictiva ascendix a més de 680.000 euros, diners que es va destinar a diverses adquisicions patrimonials, principalment del sector nàutic, mitjançant la introducció en el circuit legal financer de grans quantitats de diners en efectiu d'origen desconegut.

La fase d'explotació de l'operació policial es va culminar amb la detenció de tres persones i una entrada i registre en la seu de la suposada empresa, l'activitat principal de la qual era la reparació i manteniment d'embarcacions nàutiques, situada en el polígon industrial de Sant Roque (Cadis).